V Medzilaborciach si pripomenú nedožité narodeniny Andyho Warhola

05.08.2007 Medzilaborce

Medzilaborce 5. augusta (TASR) - Nedožité 79. narodeniny kráľa pop-artu Andyho Warhola si v priebehu dvoch nadchádzajúcich dní (6. a 7. augusta) pripomenú pracovníci rovnomenného múzea, ale aj obyvatelia a návštevníci Medzilaboriec.
Na počesť svetoznámeho umelca pripravilo Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) interaktívne dialógy a videoprojekciu o jeho živote a diele pod názvom Interviu. \"O kráľovi pop-artu sa budeme rozprávať s obyvateľmi mesta počnúc Rómami a robotníkmi a končiac primátorom mesta, \" uviedla dnes pre TASR riaditeľka múzea Valika Maďarová. Dodala, že súčasťou spomienky bude aj tvorivá dielna, v rámci ktorej budú medzilaborecké deti kresliť kriedou na chodník. Témou spoločných kresieb bude spojenie života a smrti. \"Práve v tomto roku si pripomíname aj 20. výročie smrti umelca (22. februára 1987), \" doplnila riaditeľka. Aktivity týchto dní zhrnie časopis Factory, ktorý múzeum vydá v nadchádzajúcich dňoch.
MMUAW vzniklo 1. septembra 1991. Obsahuje stále expozície Andyho Warhola, Paula Warhola a jeho synovca Jamesa, ale aj ďalších príbuzných. Múzeum, ktoré ročne navštívi asi 17-tisíc návštevníkov, ponúka aj diela súčasných umelcov. V stálej expozícii kráľa pop-artu má múzeum asi 170 diel.
Andy Warhol sa narodil 6. augusta. Jeho rodičia sa narodili a žili v rusínskej obci Miková. Obyvatelia tejto obce a širokého okolia si nedožité výročie svetoznámeho Američana, ktorý prezentoval veľkomestský folklór, pripomenuli počas Rusínskeho festivalu Andyho Warhola v Mikovej uplynulý víkend.
 

Vyberte región